De golfbeweging in computerland

We gaan met zijn allen over op SaaS, cloud computing, big data enzovoorts. Hoe was dat vroeger? Toen ik nog jong was? (jaja ik ben oud, dank je wel …. )

We begonnen ooit met een tabelleermachine maar laten we even een stap zetten naar het moment dat de computer interessant werd voor het hele bedrijf: Het mainframe, de grote kolos. Met zijn grote kasten, zijn tape-units en zijn (verwisselbare) harde schijven.

Dit mainframe stond centraal opgesteld binnen het bedrijf, zodat terminals (zwart met groene letters, weet u nog?) korte lijnen hadden met die computer. Al snel kwam de ‘intelligente terminal’, waarmee het beeld qua vormgeving een stuk mooier werd voor de gebruiker.

De grootste verandering kwam door de uitvinding / ontwikkeling van de personal computer (iedere medewerker zijn eigen computer). Eerst zonder centrale opslag, later in een (novell-) netwerk. En later de minicomputer (ieder afdeling zijn eigen ‘mainframe’).

Al deze minicomputers moesten echter wel beheerd worden en bij een aantal bedrijven zag je al dat al deze minicomputers centraal werden geplaatst in een computercentrum. Eigenlijk kennen we dat nu als de server ruimte waar alle servers en NAS-sen staan.

Dat was dus een golfbeweging van centraal naar decentraal terug naar centraal.

Wat we nu echter zien met de opkomst van SaaS (Software as a Service) en de data opslag in de cloud is dat de centralisatie weer veranderd. In plaats van centraal opslaan van data en rekenkracht gaan we de rekenkracht verspreiden over meerdere leveranciers van rekenkracht (elke applicatie draait bij de leverancier ervan, zoals bij SaaS het geval is) en de gegevens opslag verspreiden we zodanig dat we bijna niet meer weten waar wat staat. Indiase ministers zijn nog een beetje angstig voor deze opslag in de cloud, stel dat het onweert, hoe veilig is dan mijn data????

 

Wat triggert nu eigenlijk telkens de verandering?

Ik zie drie stromingen:

  1. Internet, hierdoor zijn de mogelijkheden sterk vergoot.
  2. Snellere en kleinere computers, waardoor er steeds meer rekenkracht ter beschikking komt van de normale gebruikers
  3. het niet verantwoordelijk willen zijn voor beheer en onderhoud (kennis en geld als drijfveren) waardoor opslag in de cloud en SaaS een grote vlucht nemen.

 

De vraag die ik mij (en de lezers) nu stel is: Waar gaat het naar toe? Hoe ziet de toekomst er uit over 10 jaar?

Laat me jullie ideeën weten en misschien kan ik daar dan weer een mooi artikel aan wijden?

 

Tot zover mijn gedachtespinsel van vandaag over computer historie en toekomst 🙂

 

Moet vriendelijke groet,

 

Maarten Peetoom MBA

Lelystad